tirsdag 9. oktober 2012

REISE: hva med en liten reise på budsjett?


Alle reiseglade mennesker vet at det å reise fort vekk kan bli en ganske dyr affære. Reising krever både at man har råd til å ta seg fri og tåler et saftig trekk fra kontoen. Selv om det er dyrt ønsker nok de fleste av oss likevel å unne oss en tur i blant. Her blir ikke nødvendigvis utfordringen å ta stilling til om man skal dra eller ikke, men heller hvor man kan trekke i tråder for å gjøre turen så rimelig som mulig. Så hva med å ta en liten reise på budsjett?

Dersom man har ubegrenset med penger kan man vel stort sett gjøre hva man vil når man vil, men for alle oss andre kan det være lurt å sette opp et budsjett før vi drar på tur. På denne måten kan man planlegge alle reiserelaterte kostnader og være forberedt før turen. Etter turen kan du sammenligne med faktiske tall og se hvordan du har klart deg i forhold til budsjettet.

Samtidig vil et budsjett kreve at du tenker over hvor mye turen egentlig vil koste deg og gjør deg automatisk mer bevist på forbruket underveis. Ta for eksempel at du setter av en gitt sum til shopping før du reiser. Du har allerede bestemt deg for at denne summen er det du kan ta deg råd til å handle for. Når du da blir utsatt for alt av fristelser underveis blir det lettere å begrense seg til noe i stedet for alt. ”Hvis jeg kjøper alt dette sprenger jeg budsjettposten for shopping, men jeg kan unne meg denne ene tingen..da holder jeg meg innenfor.”

Det har hjulpet meg enormt mye å sette opp et reisebudsjett før jeg drar på tur. Når man sitter med reiseutgiftene blir man tvunget til å vurdere ulike alternativer. For eksempel buss eller bil? Hva blir det rimeligste alternativet? Skal jeg ta med kolli, eller klarer jeg meg med en håndbagasje på 10 kilo? Jeg kommer til å bli sulten og må spise noe underveis – skal jeg kjøpe dyr mat på flyplassen, eller forberede litt mat hjemme til å ha med på reisen?

Uavhengig av hva du velger vil disse valgene påvirke hvor mye ferieturen din kommer til å koste. Om du er villig til å betale 90kr for en sandwich på flyplassen er det opp til deg, men dette betyr også at reisen din blir 90kr dyrere. Ønsker du heller å prioritere disse pengene et annet sted, eller ikke? Hele prosessen gir deg i alle fall en del å tenke på og mange valg må tas i forhold til pengebruken.

Vil du prøve deg på et lite budsjett før reisen? Flott! Videre vil jeg dele et par tips om hvordan du kan komme i gang.

  • Finn frem penn og papir. Eller regneark på dataen om du vil. Prøv først å se for deg hva du må inkludere i budsjettet ditt. Start med fire store kategorier:
  • Tegn opp fire kolonner med følgende overskrifter: Kategori, utgift, antall dager og totalt. Legg til kategorier du måtte ønske som passer til budsjettet du vil sette opp. Nedenfor er et enkelt eksempel.
  • Hvor mye vil det koste deg å komme fra A til B? Dette er det første du burde kartlegge når du setter opp et reisebudsjett. Denne delen kommer nok ikke til å by på særlig store utfordringer, ettersom du vil ha priser på flybilletter, transport til/fra flyplassen og lignende tilgjengelig. Ta hensyn til mulige ekstra utgifter. Se for deg hvor mye det vil koste deg tur/retur. På denne måten har du fått unnagjort en stor del av budsjettet ditt. Du har budsjettert hvor mye det vil koste deg å reise frem og tilbake.

  • Hvor mye vil transport under oppholdet koste deg? Så snart du har kommet frem vil du nok måtte ta taxi eller annen form for transport. Videre skal du jo komme deg rundt på stedet du besøker… finnes det metro? Må du regne med en del taxiturer? Er det gåavstand til en del av stedene du vil se? Alt dette er ting du burde tenke over og undersøke. For eksempel tilbyr mange transfer buss fra flyplassen, vil dette spare deg for en dyr taxitur? Sett av et beløp du føler er rimelig å forholde seg til.

  • Hvor skal du bo? Hotellopphold eller lignende blir og en stor utgiftspost i budsjettet ditt. Hvor mye er du villig til å betale for oppholdet ditt? Ved å sjekke ulike bo alternativer og reservere i forveien kan du spare mye penger. Når man tar ting på sparken kan man selvfølgelig være heldig, men det kan også bli dyrere enn man hadde forutsett. Hvis du ikke reserverer på forhånd burde du likevel komme frem til et beløp som du regner med å betale for å bo. Dette bør være for høyt fremfor lavt. Hvis ikke kan du gå på en smell her.

  • Beregn matutgiftene dine. Hvor mye kommer du til å bruke for hvert måltid og hvor mange dager er det snakk om? Her kan det være lurt å inkludere litt snacks og drikke i tillegg til måltidene. For eksempel kan det være lurt å finne en dagligvare og handle inn noe til å ha på rommet til kveld, morgen og pauser.

  • Hva blir utgiftene knyttet til ulike aktiviteter? Hvis du skal reise et sted har du sikkert sett for deg et par ting du ønsker å gjøre. Dersom du er usikker kan det være lurt å kjøpe en reisebok eller kikke litt rundt på nettet, slik at du får en oversikt over aktiviteter det er mulighet for at du kommer til å bruke penger på. Mange attraksjoner har for eksempel inngangspenger, utflukter koster litt osv. Du kan også legge til penger du beregner å bruke på shopping her. Her er det også rom for å legge til litt ekstra for ting som ikke er planlagt, men skjer underveis.
Når du er ferdig med å sette opp budsjettet ditt kan du gå over postene en gang til. Må det gjøres noen endringer? Bruk en kalkulator og legg sammen alle utgiftene du har budsjettert. Når du har gjort dette vil du få den budsjetterte totalkostnaden av reisen din. Når du vet hva kostnadene er må du finne ut hvilke penger du skal bruke til å betale den med. Hvilken inntekt skal brukes til å dekke kostnadene?

Hvis du finner pengene til å dekke reisen er alt klart og du kan gjennomføre det som er planlagt i budsjettet. Dersom du ikke tror pengene strekker til må du gjøre noen endringer i budsjettet ditt. Hvor kan du spare inn og redusere kostnadene for å kunne gjennomføre reisen? Finn ut hvor mye penger du mangler... hvor kan du gjøre endringer? Dersom det er snakk om mye burde du kanskje ta litt av hver post.

Til slutt sitter du kanskje med et budsjett du er fornøyd med. Nå blir utfordringen å holde seg til det. Det å sette opp et budsjett kan være enkelt, men å holde seg til det er mye vanskeligere. Hold deg til beløpene du har planlagt slik at du ikke plutselig sitter i en situasjon der du har for lite.

I et senere innlegg vil jeg dele mitt eget reisebudsjett og sammenligne det med faktiske tall, slik at dere får sett hvordan det funker i praksis. Del gjerne dine egne erfaringer i kommentarfeltet her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar